Referendum Hoofdgroenstructuur

Op 6 juni zijn de Europese verkiezingen en in Amsterdam wordt ook een referendum gehouden. Dat referendum gaat over de toekomst van de Hoofdgroenstructuur van Amsterdam. Daarin wordt het beleid vastgelegd voor instandhouding van het groen binnen de stadsgrenzen. In Geerdinkhof wonen wij naast een uitgestrekt groengebied (Bijlmerweide en Diemerbos), dat voor de meesten van ons van grote waarde is. Met name de Bijlmerweide is voor velen een soort uitgebreide achtertuin.

Voorstel B&W en de tegenstanders
Er ligt een voorstel van het college om de Hoofdgroenstructuur aan te passen aan de huidige behoeften. In de nota van het college wordt aangegeven hoe de bouwambities van de stad kunnen samengaan met instandhouding van het groen.  De indieners van het referendum vrezen echter dat het groen het toch vaak zal afleggen als ergens bouwplannen komen. Zij zien te weinig garanties in de voorstellen voor de nieuwe Hoofdgroenstructuur en houden liever de bestaande voorwaarden.

Gevolgen voor de Bijlmerweide
Moet je nu voor of tegen stemmen?  Het bestuur van de vereniging en de Adviesgroep Bijlmerweide hebben zich verdiept in de nota. Natuurlijk met extra aandacht voor de Bijlmerweide. De benamingen voor de verschillende soorten groenbestemmingen die in de Bijlmerweide voorkomen gaan veranderen, maar op het eerste gezicht lijkt de mate van bescherming in de nieuwe Hoofdgroenstructuur er niet op achteruit te gaan. De Bijlmerweide maakt bovendien ook nog deel uit van het Natuurnetwerk Nederland (voorheen EHS), uitgezonderd de Bijlmerweide-Noord.

‘Sportlandschap’?
Wanneer je de nota in haar geheel doorneemt, blijkt dat de gemeente nu juist die Bijlmerweide-Noord heeft aangemerkt als ‘zoekgebied’ voor sportfaciliteiten. Dus binnen de gemeentelijke Hoofdgroenstructuur.  Er zou dan mogelijk een ‘sportlandschap’ worden gecreëerd. Wat dit precies inhoudt blijft nogal vaag. Voor ons is wel duidelijk dat zich dat niet goed zal verdragen met het huidige karakter van het gebied dat ecologisch beheerd wordt en nu nog de aanduiding ‘struinnatuur’ heeft conform de Provinciale Verordening.

Conclusie
•    Bent u net als de indieners van het referendum van mening dat het groen in Amsterdam in de nieuwe Hoofdgroenstructuur onvoldoende beschermd wordt?
•    En vindt u dat de Bijlmerweide(-Noord) gevrijwaard moet blijven van ‘sportlandschappen’ of andere aantastingen van de natuurwaarden?

Stem dan tegen de nieuwe Hoofdgroenstructuur.

Wilt u zich nog wat verder inlezen voordat u een standpunt inneemt? Ga naar de website van Geerdinkhof

Met vriendelijke groet,
Bestuur bewonersvereniging Groot Geerdinkhof
Adviesgroep Bijlmerweide