Over de ‘buurtbomen’

  • Bericht auteur:

Een steeds dunner bladerdek
De laatste jaren is mijn focus vanuit de tuin steeds meer gericht op de bomen in onze buurt. Het begon mij een jaar of tien geleden op te vallen dat in de buurt een aantal bomen een steeds dunner bladerdek leekte krijgen. Dat betekent dat het niet goed gaat met die boom. Het begon me steeds vaker op te vallen: niet alleen de elzen en de Japanse kersen bij mijn tuin, maar ook de kastanjes, treurwilgen en platanen op de Bijlmerdreef. Elk jaar wordt het bladerdek wat dunner, en niet alleen in Geerdinkhof maar in heel Amsterdam. Vanuit het gemeentebestuur is daar dan ook een onderzoek naar gestart. De kans dat stikstof daar een rol in speelt is groot. De grond verzuurt door de stikstofneerslag; die maakt dat bomen moeite krijgen om kalk en magnesium op te nemen, waardoor ze verzwakt raken en minder blad kunnen ontwikkelen. Kalk en magnesium toedienen zou eventueel kunnen helpen, maar er is nog onduidelijkheid over hoeveel dan. Inmiddels zijn dicht bij ons huis twee dode bomen gekapt. Die zullen door de gemeente vervangen worden door twee nieuwe exemplaren van dezelfde soort. Ik vraag me eerlijk gezegd af dat wel zo handig is als je nog niet weet wat de oorzaken van het afsterven zijn. De nieuwe bomen komen immers in dezelfde omstandigheden waarin de vorige bomen zijn dood gegaan.

Licht
Wat me na het kappen van de bomen enorm opviel is dat onze tuin opeens zoveel lichter werd, heerlijk! De tuin ligt op het westen-noorden-oosten en ik ging er vanuit we daarom zo’n ‘donkere’ tuin hadden. Dat een boom veel licht wegneemt, ook al staat die noordoostelijk van onze tuin had ik me nooit gerealiseerd. Toen wij 35 jaar geleden hier kwamen wonen waren de bomen nog niet zo hoog, maar hoe hoger (en breder) een ze werden, hoe minder licht we kregen. Mijn potplanten bijvoorbeeld doen het nu opeens een heel stuk beter nu de boom weg is.

Een groene wijk met hoge bomen
Er viel me nog iets anders op: dat er in Geerdinkhof zoveel hoge bomen staan, vaak ook nog dicht bij de huizen. In de beginfase van nieuwe woonwijken worden vooral snelgroeiende bomen aangeplant om de wijk snel een groene aanblik te geven en Geerdinkhof is daardoor een prachtige laagbouwwijk geworden. Echter hoe hoger en

breder de boom wordt, des te groter en langer de schaduw die hij geeft. Je zou daarom bij laagbouw niet te veel hoge bomen verwachten. Daarom hoop ik dat de gemeente, wanneer er vervangende bomen worden geplant, voor wat lagere bomen kiest die een betere balans kunnen brengen tussen bomen en huizen.

De juiste boom op de juiste plek
Hoewel elke boom van belang is, valt mij op dat juist de lager blijvende bomen visueel (en het oog wil ook wat!) het meest interessant zijn voor het genieten van de bloemen, de bladkleuren in de verschillende seizoenen en de vruchten voor mens en dier. Misschien is dat wel omdat de wat lagere bomen een wat betere ‘menselijke’ maat hebben. Op internet vond ik een richtlijn voor de afstand tussen boom en woning:

Hoogte boomAfstand tot huis/raam
0 tot 8 m > 3 m
8 tot 15 m > 4 tot 6 m
> 15 m> 10 tot 15 m

Om een idee te geven van de hoogtes van bomen die in onze wijk staan:

HoogteSoorten
20 tot 25 mwalnoot, plataan, linde, iep
15 tot 20 mesdoorn, kastanje, els, berk, tamme kastanje, beuk, amberboom, eik, treurwilg, populier
10 tot 15 mels, hazelaar, es, Japanse kers, vogelkers en lijsterbes
5 tot 10 msierappel, mispel, Zweedse meelbes en krentenboom
tot 5 mmeidoorn, boerenjasmijn, vuilboom, fluweelboom, vlier, sering, viburnum en katjeswilg