Werken aan de natuurvriendelijke oevers in de Bijlmerweide

Hieronder het antwoord van de gemeente van 3 juli op vragen van de Adviescommissie Bijlmerweide over de aangekondigde werkzaamheden.

Naar aanleiding van onze kennismaking en kennisgeving over het herstelproject van de natuurvriendelijke oevers in de Bijlmerweide waren er vanuit jullie kant een aantal. Deze vragen heb ik besproken met ons projectteam: projectmanager, technisch manager, en de directievoerder (wiens bestaan ook als ecoloog is!). 

De vragen waarom het ging, inclusief onze antwoorden: 

Waarom werken we nu weer aan de oevers, terwijl dit 7-8 jaar geleden ook al is gebeurd?

Wij werken aan de oevers op basis van de noodzaak om ze natuurvriendelijk te maken. Door dit te doen passen we de passen we op een aantal locaties aangepaste profielen toe waardoor de overgang van land naar water een grote bijdrage levert aan de bevordering van de biodiversiteit. De afgelopen zeven jaar zijn een groot aantal oevers onvoldoende beheerd. Hierdoor is op veel locaties de struiklaag en soms de boomlaag opgeschoven naar de oevers waardoor bladeren in de oeverzone vallen, soms schaduw geven en beheer vanaf de oever niet meer mogelijk is. Ook is op veel locaties opslag in de oevers aanwezig waardoor de oevers verbossen. Dit is een ongewenste ontwikkeling. Leefgebied voor doelsoorten van de ecologische verbindingszone (NNN) verdwijnt. Ook leeft bij ons het beeld dat de werkzaamheden acht jaar gelden vooral gericht waren op watercompensatie. Oevers zijn richting de struik- en boomlaag opgeschoven en er is onvoldoende rekening gehouden met het beheer. Ons doel is om de oevers richting land en water te verbreden, beheerpaden te realiseren zodat de oevers in de toekomst goed beheerd kunnen worden. Hiervoor zullen struiken en bomen moeten wijken. De keuze van de te verwijderen struiken en bomen wordt zorgvuldig uitgevoerd. Dit is niet eenvoudig. Om ruimte te krijgen voor zoom en mantel zullen soms meer houtige gewassen verwijderd moeten worden.  

Hoe beloven wij dat dit over 7-8 jaar niet weer gebeurt? 

Nadat de oevers conform het PvE (Plan van Eisen) worden uitgevoerd is het vervolgens zaak om door af te stemmen hoe het beheer in de beheersfase ervoor zorgt dat deze oevers in deze vorm onderhouden blijven. We zullen het huidige beheerplan aanvullen met beheereisen voor de oevers en dit afstemmen met de beheerders.

Wat te doen met het aanplanten van nieuw groen? Is hier een nieuw concept voor, of is het ‘oude’ concept bekend en volgen we deze lijn? 

Nadat de oevers zijn aangepast wordt op diverse locaties specifiek groen terug geplant om de biodiversiteit te verbeteren / vergroten. Het betreft voornamelijk sterke oeverplanten die nu ontbreken en die een belangrijke bijdrage leveren aan de het leefgebied van de doelsoorten en biodiversiteit. In de oeverzone is het streven om veel variatie te krijgen en te houden. Dit willen bereiken door in te grijpen in de bodemopbouw, diepte en breedte van de oever en beplanting en beheer.

Ik hoop dat bovenstaande helder is voor jullie.

Binnenkort breng ik jullie op de hoogte over de voortgang van het werk. Zoals het er op dit moment naar uitziet, starten we begin oktober met de werkzaamheden. 

Mochten er nog vragen zijn, dan verneem ik deze graag. 

Bij voorbaat dank. 

Met vriendelijke groet, 
Sietse Willers
Omgevingsmanager Asset water
Ingenieursbureau
Gemeente Amsterdam