Een sedumdak, iets voor jou huis?

  • Bericht auteur:

In het vorige Infobulletin stond een beschrijving van een fraaie verbouwing. Naast de verbouwing had de eigenaresse ook het dak van haar garage van groene begroeiing voorzien. Deze bestond uit een mix van vetplantjes uit de sedumfamilie. Deze plantjes komen vooral voor in droge en warme streken zoals het mediterrane gebied, maar ook in ons land zijn er diverse soorten die groeien op droge en zanderige plaatsen, op muurtjes, stoepranden of wegbermen.

Sedumsoorten zijn laagblijvende, langzame groeiers die zich kunnen handhaven op plekken waar water en voedingsstoffen schaars zijn. Ze beschikken over een leerachtige huid waardoor maar weinig water verdampt en kunnen daardoor gemakkelijk periodes van hitte en droogte overleven. Ook wortelen ze erg ondiep en kunnen er gemakkelijk deeltjes afbreken.

Zodra er een beetje water beschikbaar is zuigen ze zich maximaal vol en zullen ook de afgebroken deeltjes wortels vormen en snel weer vastgroeien. Juist deze plantenfamilie is dus erg geschikt om te laten groeien op daken, ook op bitumen. Door het aanbrengen van een substraatmat en speciale folie hoef je echt niet bang te zijn dat de wortels de dakbedekking zullen beschadigen.

Het onderhoud is eenvoudig en zelfs over water geven hoef je je weinig zorgen te maken. Na een langdurige natte periode kunnen er wel ongewenste plantjes tussen gaan groeien, maar zodra de het enige tijd droog blijft zullen deze plantjes uitdrogen en afsterven terwijl de vetplantjes zich gemakkelijk handhaven.

Er zijn gespecialiseerde bedrijven die zulke daken aanleggen en binnen één of twee dagen alles regelen, maar zelf aanleggen is ook prima te doen. De plantjes worden aangeboden in kratten, potjes en cassettes of zelfs al vastgegroeid op substraatmatten. Het is wel zaak om te bepalen of het dak voldoende draagvermogen heeft. Dat zal met een betonnen constructie geen problemen geven.

Waarom zou je een groen dak (laten) aanleggen? Behalve dat het een fraai gezicht is zijn er verschillende voordelen:

  • De matten met plantjes zullen zorgen voor verkoeling omdat ze het water lang vasthouden en maar heel langzaam verdampen.
  • Groene planten kaatsen veel zonlicht terug.
  • Veel bijen en vlinders zullen de bloemendaken bezoeken.
  • Bij korte regenbuien zullen de plantenmatten het water opnemen en verdwijnt dus niet al het water direct via de regengoot naar het riool.

Vanwege de laatste reden geven verschillende waterschappen (waaronder ook ons waterschap Amstel, Gooi en Vecht) subsidie op de aanleg van gevel- en daktuinen.

Er zijn allerlei websites met veel informatie over aanleg en onderhoud van sedumdaken:

Daarnaast kun je op Youtube allerlei filmpjes bekijken van bedrijven en particulieren over aanleg en onderhoud en natuurlijk fraaie voorbeelden vinden van bloeiende sedumdaken.

Ruud Wolterman